Geplaatst door: 
Verhaal

Suze Boomkamp: 'Als jullie het niet willen overnemen dan ga ik ook niet moderniseren'

'Mijn vader was een melkveehouder én akkerbouwer. Vroeger was het een gemengd bedrijf. Zo hadden we 10 hectare aardappels. Die werden allemaal gerooid door kinderen van de school. Ze kwamen hiernaartoe in de vakantie. De knecht moest op ons letten. Hij verzamelde de mandjes met aardappels en bracht die met paard en wagen naar huis. Alle vakanties hielpen wij mee. “Mogen we vanmiddag zwemmen?”, vroegen we dan. “Ja hoor, maar eerst ga je mee naar het land.” Zo zijn we opgevoed. Als je gezamenlijk iets doet, ben je sneller klaar.

Mijn vader hield niet van varkens, maar mijn moeder zei: “Als de tijd slechter wordt, wil ik toch vijf varkens hebben. Als de melk wat minder is, heb je altijd nog wat extra's om te verkopen.” Toen zei hij: “Dan bemoei jij je maar met de varkens. Dat is niet mijn taak.” Ze waren wel geëmancipeerd. “Ga jij de dingen doen die jij leuk vindt, dan doe ik de dingen die ik van belang vind.” Zo zijn wij ook opgevoed: altijd dingen doen waar je goed in bent. Mijn vader liet mijn moeder vrij. Die heeft altijd in besturen gezeten en vergaderd, tot ze 80 was.

We hadden vijf paarden. Vier werden er verkocht. Daar kocht mijn vader zijn eerste trekker van, een Deutz, in 1962. Eén paard hield hij aan, want hij was ook nog lid van de rijvereniging. Mijn vader was modern, het liefst zo modern mogelijk. Maar hij had geen opvolgers. Hij vroeg op bepaald moment: “Willen jullie het overnemen of niet? Als jullie het niet willen dan ga ik ook niet moderniseren. Dan houd ik mijn bedrijf zoals het nu is.” En dat deed hij. Hij had nog moeten leven om te zien wat wij gedaan hebben gekregen.'

 

Reacties