image/svg+xml

Jan Hoff: 'Van het ene eind van ons land naar het andere was 9 kilometer'

Verhaal

Jan Hoff: 'Van het ene eind van ons land naar het andere was 9 kilometer'

Plaatje bij verhaal: hoff_vriezenveen.jpg

‘Ik ben in 1926 te Vriezenveen geboren, aan het Oosteinde in een traditionele Saksische boerderij. Het was een eigen bedrijf, al weet ik niet hoe lang in bezit van de familie. Ons bedrijf was ongeveer 9,5 hectare groot. We hadden zeven, acht koeien. Aan de dorpsstraat zaten toen nog heel veel boerenbedrijven. Mijn vader was geen voorloper van verandering. Hij was geen sterke man. Met roggemaaien schakelde hij een paar arbeiders in. Mijn moeder heeft ook veel bijgesprongen. Zij stond haar mannetje. Ze moest altijd de lastigste koeien melken.

We hadden land ten noorden en ten zuiden van Vriezenveen liggen. De Dalweg hier was ongeveer de grens van het oude land [in het noorden]. Aan de andere kant liep het door tot Almelo [in het zuiden]. Daar hadden we drie acre liggen, hoofdzakelijk grasland. Een acre is zeven are. Dat waren percelen van 21 meter breed. Aan deze kant van het dorp hadden we een perceel van de halve breedte, hoofdzakelijk bouwland. Dat was ooit gesplitst bij een erfenis. Ik denk nog wel eens: “Hoe kon je daar nu op boeren?” Van die 11,5 meter ging nog een wegje af. Globaal hield je negen meter over.

Van het ene eind van ons land naar het andere was negen kilometer. Er liepen sloten langs het perceel. Daarnaast begon het land van de buurman. We verbouwden verschillende gewassen. Dan had je een stukje aardappels, dan weer koren, afgescheiden door een greppel. De afwatering was niet zo goed, vooral niet op de veengrond aan deze kant. In de herfst moest je al die sloten schoonmaken, met de zeis afmaaien. Het water kon dan beter weg. Het afval gebruikte je voor het afdekken van aardappels tegen vorst in de winter.

Van de herfst tot de zomer gingen de koeien op stal. In het begin hadden we nog een potstal. Ik heb voorgesteld om er een grupstal van te maken. Zo kon je vee er veel gemakkelijker in doen. In de grupstal kon je ook veel handiger de mest eruithalen. Toen kregen we een stal voor twaalf koeien. Dat was al een hele verbetering.’

Trefwoorden:Bedrijfsvoering, Ruilverkaveling, Project Streekcultuur, Bedrijf
Personen:Jan Hoff
Periode:1930-1955
Locatie:Vriezenveen
Thema's:Bedrijfsvoering, Ruilverkaveling

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.