image/svg+xml

Gerrit Janmaat: 'Naobers zijn boeren en buren zijn burgers'

Verhaal

Gerrit Janmaat: 'Naobers zijn boeren en buren zijn burgers'

Plaatje bij verhaal: 11_buurmeisjes_dorsen_bij_fam_koning_gravenallee.jpg

'Wij hebben hier in de Waardregge naobers en buren. Naobers zijn boeren en buren zijn burgers. Naobers hebben dezelfde agrarische achtergrond als wij. Onze buren zijn een voormalige kinderarts, een politieagent, een leraar en iemand die altijd in het ziekenhuis heeft gewerkt. Ze zijn hier tussen de boeren komen wonen, maar zijn niet in de naoberschop opgenomen. Wat wisten ze nu van het reilen en zeilen van de agrarische sector? Verder zijn de verhoudingen met deze buren uitstekend.

De naoberschop wordt nog wel in ere gehouden, maar niet meer zoals vroeger. Als er vroeger een sterfgeval was, dan werd de eerste buur bericht en die moest het verder regelen. De naobers moesten dan aanzeggen. De naobers moeten nog altijd wel zaken regelen als er iets aan de hand is, maar dan bijvoorbeeld met hulp van de uitvaartleider. Bij de uitvaart dragen de naobers de kist. De eerste en tweede naober lopen voor de stoet uit tot aan de openbare weg. Een bruiloft is ook alleen voor de naobers. Zij zetten samen de boog. De buren krijgen meestal wel een uitnodiging voor het feest.

We hebben ieder jaar nog een buurtfeest, waarvoor iedereen wordt uitgenodigd, ook de niet-agrariërs. Dan komt de graaf ook. En wij houden nieuwjaarsvisite met de buren, op de eerste zondag in januari. De jeugd komt nog met de naobers bij elkaar, zoals wij dat deden toen we jonger waren. Dat deden ze eerst ’s nachts. Dan gingen ze bij iedereen langs. Nu komen ze op nieuwjaarsdag bij elkaar. Eén gezin verzorgt de koffie, een ander het eten.'

Trefwoorden:Naoberschap, Project Streekcultuur, Omgeving
Periode:1950-2015
Locatie:Almelo

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.