image/svg+xml

Fedde Zijlstra: 'Het Westerhuizingerveld is in de jaren dertig ontgonnen'

Verhaal

Fedde Zijlstra: 'Het Westerhuizingerveld is in de jaren dertig ontgonnen'

Plaatje bij verhaal: land_ontginnen_bij_punthorst._het_land_werd_omgeploegd_met_een_diepploeg._foto_jaren_dertig_0.jpg

'Het gebied waarin wij wonen is in de jaren dertig ontgonnen. Vóór die tijd was het allemaal heideveld. De grond is bij de ontginning verkocht aan particulieren, veelal mensen uit Friesland, Groningen, Zeeland en de Haarlemmermeer. Mijn opa kwam uit Friesland en was aan het begin van de twintigste eeuw met twee broers naar Dedemsvaart gegaan om te werken op de dalgronden. In 1936 kocht hij grond voor zijn oudste zoon. Als je in die tijd boer was en je had twee zonen, dan zorgde je dat ze allebei boer konden worden. Twee jaar later bouwde hij op de grond een schuur. In de oorlog lag alles stil, dus na de bevrijding is pas het voorhuis gebouwd. In het Westerhuizingerveld stonden de grotere bedrijven. De boerderijen zijn hier voor een groot deel van het Wieringermeertype. Toen mijn vader met de boerderij begon had hij twee kavels, in totaal 40 hectare.

Bij de ontginning waren door het Waterschap lijnen uitgezet voor de aanleg van wegen en kavels. De kavels lopen uiteen in een waaiervorm, aan de ene kant zijn ze wat breder dan aan de andere kant. Op de slechtste grond is het Staphorster Bos geplant. Vroeger kon je op een heldere dag vanaf hier de stoomtrein Zwolle-Meppel zien rijden. Nadat het bos er stond, was dat zicht weg.

In de tijd dat mijn ouders het bedrijf begonnen, kwamen de bewoners van dit gebied uit het hele land vandaan. Er was geen televisie en niet iedereen had een auto, dus trok men veel meer met elkaar op dan tegenwoordig. Je had elkaar toen meer nodig. Kinderen fietsten samen naar school: de ene groep naar de openbare, de andere groep naar de christelijke school. Wij hebben nu een buurtvereniging waar we twee keer per jaar wat mee doen. Je steekt je hand op als je elkaar tegenkomt, maar je hebt nauwelijks meer contact.

In de jaren vijftig en zestig was er hier sprake van een driehoeksruil. Er waren boeren die hun boerderij verruilden voor een nieuw bedrijf in de Flevopolder en er waren boeren die geen opvolger hadden. Op hetzelfde moment begon Zwolle uit te breiden en kwamen veel boeren die moesten wijken voor de stadsuitbreiding hier op een bedrijf.'

Auteur:Martin van der Linde
Trefwoorden:Grond, Ontginning, Omgeving, Project Streekcultuur, Overijssel ontgonnen
Personen:Fedde Zijlstra
Periode:1900-1970
Locatie:Balkbrug
Thema's:Grond, Overijssel ontgonnen

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.