image/svg+xml

Bert Rakhorst: 'Mensen hier in Enschede zijn toch wat gemakkelijker'

Verhaal

Bert Rakhorst: 'Mensen hier in Enschede zijn toch wat gemakkelijker'

Plaatje bij verhaal: 11_bert_hilda_met_anneke_1948.jpg

'Tijdens de oorlog heb ik mijn vrouw leren kennen op een feest in Bilthoven: Hilda Bos uit Enschede. Dat was in oktober, november 1943. Mijn schoonouders hadden een heel groot huis, maar dat was gevorderd door de Duitsers. Ze woonden in een boerderijtje even verderop. Mijn schoonvader had her en der in de omgeving grond liggen. Die gronden waren eigenlijk niet geschikt voor landbouw. Later is veel van deze grond onteigend voor de staduitbreiding. Hilda had een broer die toen hij jong was uit een boom was gevallen en daar blijvend letsel aan had overgehouden.  Op latere leeftijd is hij in een inrichting terecht gekomen.  Ik ging af en toe met de trein naar Enschede. Een keer ben ik er ’s nachts naar toe gefietst: met een bootje over de IJssel tussen de Duitse wachtposten door en binnendoor naar Enschede gefietst. Bij Almelo moest ik nog een eindje om, want ik hoorde dat er een razzia gaande was. Hilda was stom verbaasd mij om een uur of negen te zien aankomen.

Hilda en ik zijn in 1946 getrouwd. Je had hier in Twente van die ouderwetse boerenbruiloften. Het bruiloftsfeest was in het restaurant van het Volkspark in Enschede. Het was net na de oorlog. Er was nog niets. Maar als je jong bent en je wilt wat dan krijg je veel voor elkaar. Ik heb ervoor gezorgd dat er volop te eten was. Ik heb clandestien een koe geslacht en die hiernaartoe gebracht. De mensen zaten heerlijk aan tafel te eten. Bij het diner waren zeker vijftig mensen. ’s Avonds bij het feest waren er nog veel meer.

We hebben eerst enige jaren in Veessen op de boerderij gewoond. Er is een regeling getroffen dat ik zoveel per week verdiende en we hadden vrij wonen in een aparte vleugel van de boerderij. De situatie was niet ideaal. Mijn vrouw voelde zich daar niet thuis. Ze kon er niet goed aarden. Veessen was een behoorlijk geïsoleerd gebied. Het ligt twintig kilometer van Deventer en twintig kilometer van Zwolle af. Er is daar geen brug over de IJssel. Je kon alleen met de pont of boot over. De bevolking is wat behoudend. Mensen hier in Enschede zijn toch wat gemakkelijker, minder strak. Het verschil tussen arm en rijk is minder. Toen overleed mijn schoonvader en zijn we hiernaartoe gegaan.'  

Trefwoorden:Huwelijk, Boerin, Project Streekcultuur, Familie
Periode:1940-1950
Thema's:Huwelijk, Boerin

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.