image/svg+xml

Ben Kaptein: 'Doorleren was er voor veel van mijn leeftijdsgenoten niet bij'

Verhaal

Ben Kaptein: 'Doorleren was er voor veel van mijn leeftijdsgenoten niet bij'

Plaatje bij verhaal: 13_examenkandidaten_middelbare_landbouwchool_ozaal_1954.jpg

'Door de oorlogsjaren heb ik veel lessen op de lagere school gemist. In 1947 ben ik naar de Lagere Landbouwschool gegaan, eerst twee jaar in Oldenzaal en toen twee jaar in Denekamp. Daarna ben ik nog een jaar thuis geweest, voordat ik naar de Middelbare Landbouwschool in Oldenzaal ben gegaan. Daar zaten vooral jongens van grotere boerderijen. De buren snapten niet dat die oude Kaptein zijn jongen op de fiets naar Oldenzaal liet gaan. Hij had hem beter aan het werk kunnen helpen. Maar ik wilde graag verder. Mijn ouders steunden dat omdat er op de boerderij weinig toekomst voor mij was. Doorleren was er voor veel van mijn leeftijdsgenoten niet bij. In de meeste gezinnen werd ook weinig gelezen. Dat was maar tijd verknoeien. Je kon beter aan het werk gaan. Mijn vader was precies tegenovergesteld. Als bestuurslid van de JBTB kon ik gebruik maken van de bibliotheek in Rossum. Elke zondagmorgen na de kerkdienst was die bieb open en nam ik een boek voor mijn vader mee. Wat dat betreft was hij ook echt leergierig. Veel mogelijkheden heeft hijzelf niet gehad. Hij moest met de schop en lichamelijke arbeid vooruit zien te komen.

Op de Middelbare Landbouwschool heb ik geleerd dat er op elk gebied meerdere systemen mogelijk zijn. Thuis was je een bepaald systeem van werken gewend. Als je verder kijkt, blijken er heel wat meer mogelijkheden te zijn. Het was nogal theoretisch. Praktijkbezoeken waren er nog niet zoveel. En dan vooral richting andere sectoren, zoals een textielfabriek, metaalfabriek en natuurlijk een melkfabriek. Ik heb daarom zelf een stage geregeld in de Noordoostpolder om wat meer ervaring met de akkerbouw op te doen.

Toen ik op de Middelbare Landbouwschool zat, hebben we een behoorlijk pluimveehok voor zo weinig mogelijk geld gebouwd. Pluimvee gaf in die tijd een geweldige opbrengst. De eierenprijs was bijzonder hoog. Het pluimveehok hebben we direct zodanig ten opzichte van de boerderij gesitueerd dat er nog een varkensschuur tussen kon. Die is er later ook gekomen. We hebben een behoorlijke uitbreiding gerealiseerd van de varkenshouderij. Bij die uitbreidingen kwam mijn kennis van de school goed van pas. De nieuwe varkensstallen werden veel doelmatiger gebouwd, met een afscheidingspalen om te voorkomen dat de zeug op de biggen ging liggen.

Ik had wel veearts willen worden, maar dat was niet haalbaar. Taalkundig was ik al niet zo sterk. Daar moest ik hard voor blokken om mee te kunnen komen. Ik had nauw contact met toenmalig Tweede Kamerlid Engelbertink. Met hem sprak ik over hoe de landbouw zich naar de toekomst zou ontwikkelen. Hij had daar een behoorlijke kijk op. Hij stimuleerde mij een functie binnen de landbouw te krijgen. Toen heb ik een zaakvoerderscursus gevolgd, om eventueel directeur bij een coöperatie te kunnen worden.'

Auteur:Ewout van der Horst
Trefwoorden:Onderwijs, Project Streekcultuur, Omgeving, Onderwijs Overijssel
Periode:1947-1955
Locatie:Oldenzaal, NL, Oldenzaal
Thema's:'De scholen zijn weer begonnen.' Onderwijs in Overijssel

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.